Stabilitatea legislativă este motorul în tranziția către energia regenerabilă
Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, a evidențiat la Solar Energy Bucharest Summit faptul că stabilitatea legislativă este esențială pentru succesul sectorului energiei regenerabile. Pentru a câștiga încrederea investitorilor și a promova dezvoltarea tehnologiilor nepoluante, implementarea unui cadru legislativ stabil și previzibil este imperativă.
Reprezentanta Camerei Deputaților a atras atenția asupra faptului că modificările frecvente ale legislației și instabilitatea normativă din ultimul an nu încurajează potențialii investitori, care își doresc predictibilitate și proiecte pe termen lung. În acest sens, este necesar ca Guvernul și Parlamentul să colaboreze în vederea elaborării unor politici energetice de sustenabilitate, care să promoveze stabilitatea legislativă și să ofere un mediu propice dezvoltării proiectelor în domeniul energiilor regenerabile.
“Sunt două lucruri extrem de importante pe care trebuie să le urmărim cu atenție:
Stabilitatea legislativă
Anul trecut au fost foarte multe Ordonanțe de Urgență, foarte multe modificări ale legislației care au creat acest sentiment neplăcut de instabilitate. Pe de o parte putem să spunem că a fost o criză și atunci trebuie să răspunzi și să iei decizii rapide. De cealaltă parte, trebuie să vezi și cum iei acele decizii ca să nu bulversezi de tot investitori.
Sectorul energiei verzi are nevoie de investiții
Este nevoie de investiții în rețelele de transport de distribuție, care să vină la pachet cu stocarea, mai ales pentru a răspunde nevoi de a dezvolta noi proiecte, pentru că, până la urmă, investițiile ne pot scoate din criza aceasta care încă nu s-a terminat.
Investițiile care merg către electrificare pot să ne ajute să nu mai trecem printr-o altă criză. Cred că această lege pe care o avem în vigoare, care reglementează piața până în 2025, ar trebui revizuită. Am văzut recomandările Comisiei Europene care spun că statele membre trebuie să regândească aceste măsuri de subvenționare. Poate ar trebui să ne uităm și pe zona de suprataxare. Evident cea mai mare putere o are Guvernul în zona aceasta, dar Parlamentul trebuie să dezbată legile, care cred că ar trebui să creeze cadrul acesta de piață care să nu gonească investitorii, dimpotrivă, să creeze un mediu prietenos pentru ei. Ce ar trebui să ne intereseze este să avem niște legi bune pentru piață, în zona prosumatorilor, care s-a dezvoltat foarte mult”, a declarat Cristina Prună.
Cei trei piloni ai unui sistem energetic eficient și durabil
Vicepreședintele Camerei Deputaților a evidențiat faptul că investițiile în infrastructura de transport și distribuție a energiei, precum și în capacitățile de stocare, sunt esențiale pentru asigurarea unui sistem energetic eficient și durabil. Aceste investiții pot contribui la crearea unei infrastructuri capabile să susțină creșterea producției de energie regenerabilă și să facă față cerințelor tot mai mari ale pieței.
“Producția intermitentă din zona regenerabilă pune o problemă. Pentru a încuraja stocarea, am depus anul trecut un proiect de lege care să vină și să stimuleze, mai ales prin exceptarea de la plata tarifelor de rețea pentru bateriile folosite, pentru a asigura serviciile de sistem, de echilibrare și aceasta credem noi că ar fi o soluție care să încurajeze stocarea.
E nevoie de investiții în transport, în distribuție. Aici, de la nivel legislativ, din păcate, marja de manevră este mult mai mică. Aici e necesar să ne uităm cum putem să accesăm toate acele fonduri europene pe care le avem și sper eu ca Ministerul să își facă treaba, să facă ce trebuie, să nu mai avem acele întârzieri și banii aceia chiar să ajungă în piață și să ajute, pe de o parte dezvoltarea rețelelor, dar de cealaltă parte, evident avem acele fonduri europene care să ajute dezvoltarea de noi proiecte, inclusiv fotovoltaice. E important să înțelegem mai bine cum putem schimba legislația, astfel încât lucrurile să fie mai ușoare și România să își atingă potențialul acesta și toate acea efervescență care există în piață să poată să o capteze în investiții noi”, a explicat reprezentanta Camerei Deputaților.
Discursul Cristinei Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, a evidențiat faptul că pentru a face tranziția către energia nepoluantă este necesară colaborarea între toate părțile implicate, inclusiv autorități, operatori de rețea, investitori și societatea civilă, pentru a crea un dialog constructiv și pentru a dezvolta politici și reglementări adaptate nevoilor și provocărilor sectorului energetic în schimbare.