Soluții pentru siguranța sistemului energetic național în procesul de tranziție către energie regenerabilă

 Soluții pentru siguranța sistemului energetic național în procesul de tranziție către energie regenerabilă

solar energy bucharest summit

Virgiliu Ivan, directorul UNO-DEN din cadrul Transelectrica, a vorbit în cadrul conferinței Solar Energy Bucharest Summit despre provocările care vizează siguranța sistemului energetic național, în perioada de tranziție către energie regenerabilă.

‘’Provocările sunt foarte mari în această perioadă de tranziție, de integrare a energiilor regenerabile în Sistemul Energetic. Se intenționează ca până în anul 2030 să integrăm încă 10.000 de MW de regenerabile. Odată cu această integrare, pe lângă preocupările pe care le cunoaștem cu toții și anume dezvoltarea rețelei electrice de transport prin planurile de investiții pe care le avem, există o mare provocare care ține de operarea în siguranță a sistemului energetic național. Acest aspect este mai puțin cunoscut, dar ne preocupă și Transelectrica îl tratează cu mare seriozitate’’, a declarat Virgiliu Ivan.

Echilibrul producție-consum, cheia în operarea sistemului energetic

Menținerea unui echilibru optim producție-consum este esențială, deoarece orice fluctuație ar putea pune în pericol funcționarea sistemului energetic la nivel regional sau chiar european. Soluția pentru această problemă este reprezentată de investițiile în capacități de stocare.

‘’Un principiu de bază în operarea sistemului îl reprezintă echilibrul permanent al producției cu un consum de energie electrică. Avem această obligație la nivelul sistemului energetic european și în permanență trebuie să avem metode, mijloace, resurse pentru a realiza acest echilibru. Un dezechilibru poate conduce nu doar la afectarea comercială a operatorului sau participanților la piață, dar poate pune în pericol funcționarea sistemului la nivel regional sau chiar european. De aceea, în această perioadă, trebuie să tratăm cu deosebită atenție stocarea energiei. Discutăm și am discutat de foarte mulți ani de stocare. Este momentul la care împreună, operatorii, investitorii, dar și cu sprijinul autorităților, să tratăm foarte serios această componentă, pentru că stocarea, reprezintă cheia integrării în sistem a centralelor regenerabile’’, a concluzionat directorul Transelectrica la Solar Energy Bucharest Summit.

Stimularea consumului pentru menținerea echilibrului pieței de energie

Perspectiva unei supraproducții de energie nu poate fi neglijată. Excedentul de energie poate genera o serie de provocări pentru participanții la piață, de la fluctuații extreme ale prețurilor de pe piață, astfel existând posibilitatea apariției unor prețuri negative și mai mult pot apărea dificultăți în gestionarea surplusului de energie. Echilibrarea acestei situații devine esențială pentru a asigura o tranziție lină și eficientă către sursa de energie regenerabilă, evitând potențialele disfuncționalități asociate cu o supraproducție necontrolată.

‘’Un alt element foarte important, de care trebuie să avem grijă astfel încât să permitem această integrare a regenerabilelor, îl reprezintă consumul de energie. Creșterea producției de energie electrică, trebuie să fie în concordanță cu creșterea consumului de energie electrică. După doi ani de criză energetică, consumul s-a diminuat, dar este momentul la care tot noi să stimulăm consumul de energie electrică, să atragem investiții și pe zona de consum, astfel încât producția și consumul să meargă mână în mână și la nivelul anului 2030 să avem un consum maxim de cel puțin 12000 de MW. Altfel vom discuta de o supraproducție în multe perioade din an și de un consum care nu se ridică la nivelul producției’’, a explicat Virgiliu Ivan.

Transelectrica dezvoltă tehnologii inovatoare pentru gestionarea situațiilor critice

Una dintre preocupările principale ale Transelectrica este dezvoltarea continuă a unor tehnologii inovatoare, care să poată fi aplicate în situații critice, în care alimentarea cu energie electrică poate fi afectată, precum avarii sau blackout-uri. Prin abordări tehnologice avansate și soluții ingenioase, Transelectrica vrea să creeze o infrastructură rezilientă, capabilă să facă față întreruperilor de alimentare și să asigure o recuperare rapidă și eficientă a funcționării normale a sistemului energetic.

‘’Mai este și un alt element, o altă față pe care o cunoaștem mai puțin sau care este în responsabilitatea noastră – partea de apărare și de restaurare a unui sistem. Sunt activități pe care noi, la Transelectrica, la dispecerul energetic național, le avem în permanentă analiză și în permanentă preocupare-dezvoltare. Pentru că integrarea centralelor regenerabile trebuie să o spunem, afectează funcționarea în siguranță. Și măsurile pe care le avem, sunt pe zona de apărare și de restaurare a sistemului. Preocuparea noastră este să fim inovativi la tehnologii noi, care în situații de avarii sau de un blackout, să putem reporni sistemul în cel mai scurt timp”, a spus reprezentatul companiei.