Ministerul Energiei: România va avea instalații care să producă 10 GW de energie regenerabilă până în 2030

 Ministerul Energiei: România va avea instalații care să producă 10 GW de energie regenerabilă până în 2030

solar energy bucharest summit

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit la cea de-a doua ediție a Solar Energy Bucharest Summit, despre obiectivele și angajamentele autorităților din România în procesul de tranziție către energia regenerabilă.

În contextul schimbărilor climatice și a necesității de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, România face demersuri importante pentru a se alătura misiunii globale și de a facilita accesul la tehnologii de producere a energiei regenerabile, cu un impact redus asupra mediului.

Până în 2030, Ministerul Energiei și-a stabilit ca țintă instalarea în capacități de producție de energie din surse regenerabile a cel puțin 10 GW. Pentru aceasta, Ministerul Energiei își propune să elimine toate barierele legislative.

România susține neutralitatea climatică alături de alte state din Uniunea Europeană la nivelul anului 2050 și acest lucru este reflectat inclusiv în strategia pe termen lung, care este în curs de adoptare finală, elaborată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Energiei. Am început deja revizuirea Planului Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice. Pe baza rezultatelor obținute în strategia pe termen lung și prin această revizuire a Planului Național de Energie – Schimbări Climatice, ne stabilim ca țintă pentru anul 2030 instalarea unor capacități de cel puțin 10 GW, având la bază energia regenerabilă. Înseamnă că până în anul 2030 va trebui să avem o legislație primară, o legislație secundară foarte clarăși totodată să eliminăm toate barierele și obstacolele administrative în realizarea acestor ținte pe care România și le-a asumat sau și le va asuma în continuare”, a declarat Dan Drăgan la Solar Energy Bucharest Summit.

Finanțare de 2 miliarde euro pentru operatorii de transport și distribuție

Cu toate că energia solară va avea un rol esențial în atingerea obiectivului de 10 GW, strategia de dezvoltare a României vizează și dezvoltarea infrastructurii nucleare și utilizarea gazului natural drept combustibil de tranziție. Aceste alternative vor asigura alimentarea cu energie în bandă și vor contribui la echilibrarea sistemului energetic național în perioada de tranziție către energie verde.

“Continuăm pe termen mediu și lung dezvoltarea inclusiv a capacităților nucleare pentru a avea o energie în bandă, predictibilă. Totodată vom utiliza inclusiv gazul natural ca un combustibil de tranziție, gaz natural care va fi necesar pentru echilibrarea sistemului energetic național”, a explicat secretarul de stat.

Pentru a se implementa viitoarele capacități de producție, Ministrul Energiei a semnat contracte cu operatorii de transport și distribuție în valoare de peste 2 miliarde de euro. Scopul acestei acțiuni este reconfigurarea sistemului de transport și distribuție a energiei.

De asemenea, Ministerul Energiei a aprobat scheme de investiții de alte  2 miliarde de euro pentru autorități, persoanele juridice, consumatori-prosumatori, producătorii independenți și prosumatorii din sectorul agricol.

“Pentru a ranforsa și a crea o reziliență a sistemului de transport și distribuție, avem deja contracte semnate. Sunt peste 2 miliarde de euro puse la dispoziția operatorilor de transport și operatorilor de distribuție pentru dezvoltarea rețelei și digitalizarea, pregătirea ei, transformarea într-o rețea inteligentă, pentru a putea face fața acestor provocărilor.

Totodată este foarte important sprijinul pe care Guvernul României îl acordă dezvoltării acestor noi capacități de producție. Aici la Ministerul Energiei, avem la dispoziție două instrumente: Planul de Redresare și Reziliență, în analiză, având o valoare de aproximativ 600 de milioane de euro destinată producției din surse regenerabile solar și eolian și fondul de modernizare un instrument prin care ne dorim realizarea unor capacități de producție.

 Pot menționa că la acest moment prin comitetul de investiții au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor capacități de producție din surse regenerabile, care vor fi împărțite în patru mari segmente, în proporții egale. Va fi este o schemă pentru autoritățile publice de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru persoane juridice consumatori-prosumatori de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru producători independenți de 500 de milioane de euro și o schemă pentru prosumatori care activează în domeniul agricol ce va fi derulată împreună cu Ministerul Agriculturii de 500 de milioane de euro”, a transmis reprezentatului Ministerului Energiei.

Pentru modernizarea și restructurarea sectorului energetic, Ministerul Energiei a inclus în planurile sale capacități solare de minim 730 de MW pentru Complexul Energetic Oltenia. Aceasta va contribui la diversificarea surselor de producție și va asigura o tranziție rapidă către energia regenerabilă.

Ministerul Energiei va implementa mecanismul CfD

Pentru a facilita investițiile și a asigura un mediu predictibil atât pentru investitori cât și pentru consumatori Ministerul Energiei a anunțat că va implementa mecanismul Contract for Difference. Prin acest mecanism se vor instala capacități de energie din surse regenerabile de aproximativ 2 GW în prima etapă și între 3 și 4 GW în a doua etapă. Mecanismul CfD va fi susținut și din Fondul de Modernizare, Comisia Europeană fiind notificată pentru această schemă.

 ”Sperăm ca în maxim două luni să venim în dezbatere publică cu forma finală a legislației primare și a mecanismului pentru contractele de diferență. Prin aceste contracte pentru diferență ne-am asumat prin Planul de Redresare și Reziliență o primă licitație la sfârșitul anului acestuia, iar următoarea în anul 2024. Prin primele două licitații ne dorim realizarea unor capacități minime de aproximativ 2 GW în prima licitație și 3 GW spre 4 GW, în funcție de apetitul pieței pentru aceste contracte prin acest mecanism pentru contracte prin diferență. Prima finanțare se va face prin Fondul de Modernizare și pot să vă anunț că deja am prenotificat la Comisia Europeană intenția noastră pentru această schemă de contracte prin diferență și mecanismul lor de finanțare în prima fază”, a mai spus Dan Drăgan.

Strategia Ministerului Energiei este să dezvolte producția de energie din surse regenerabile de energie, cu ținte clare până în 2030, respectiv 2050, ca parte din rolul asumat față de Uniunea Europeană. România susține neutralitatea climatică alături de alte state din Uniunea Europeană la nivelul anului 2050. Acest lucru este evidențiat și de strategia pe termen mediu, care este în curs de adoptare finală, elaborată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Energiei.