Impozitarea pierderii afectează negativ investitorii din sectorul energiei regenerabile
Martin Moise a prezentat în cadrul evenimentului Solar Energy Bucharest Summit principalele provocări ale industriei energiei regenerabile din România. Fondatorul Patres a accentuat nevoia unei legislații care să fie în concordanță cu noul design de producție, necesitatea sprijinirii prosumatorilor și implementării soluțiilor de stocare a energiei. Aceste trei măsuri sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic.
Modul de calcul al contribuției la Fondul de Tranziție Energetică conduce la impozitarea pierderii și afectează producătorii de energie regenerabilă
Una dintre problemele semnalate de Martin Moise este modul de calcul al contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, măsură ce afectează investitorii și producătorii de energie regenerabilă.
“Noi în continuare, în România impozităm pierderea din cauza modului de calcul al contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. Nu sunt recunoscute cheltuielile pentru profilare, iar cheltuielile cu dezechilibrele sunt recunoscute doar în limita a 5%. Avem situații pe cifre cât se poate de reale, producători care au suferit peste iarnă pierderi nete și în final statul a venit și a supraimpozitat. Mai mult decât atât, ANAF-ul vine și consideră o lege retroactivă și solicită sume importante, din cauza unei interpretări legislative abuzive. Acest fapt pune în pericol investițiile existente”, a declarat atenția Martin Moise.
Sprijinul acordat prosumatorilor are impact pozitiv în industrie
În ceea ce privește sprijinul acordat prosumatorilor, modificările legislative produc efecte pozitive, precum renunțarea la obligația de a obține autorizația de construire sau reducerea a TVA-ului la 5% pentru persoane fizice. Cu toate acestea, propunerea de exceptare a prosumatorilor de la plata certificatelor verzi provoacă îngrijorări cu privire la parcurile existente și la necesitatea de a menține un echilibru între diferitele categorii de producători.
“Când ne gândim și la prosumatori și încercăm să-i sprijinim, măsurile luate atât de Parlament, cât și de reglementator, au fost foarte bune. Amintesc aici renunțarea la obligația de a obține autorizația de construire și reducerea TVA la 5% pentru persoane fizice. Dar pot apărea și alte elemente care, dacă ajută prosumatorii, s-ar putea să afecteze centralele vechi. Aici mă refer la propunerea de exceptare de la plata certificatelor verzi în cazul consumatorilor. Da, îi va ajuta pe prosumatori, dar va crea o foarte mare problemă la parcurile existente. Ori aici trebuie să existe un oarecare echilibru, pentru că schema cu certificate verzi încă nu s-a terminat, mai sunt centrale care nu au fost amortizate”, a spus fondatorul Patres.
Patres a susținut întotdeauna drepturilor prosumatorilor
Patres a fost un susținător ferm al conceptului de prosumatori încă de la înființarea sa. De-a lungul timpului, Martin Moise și echipa Patres au promovat drepturile și beneficiile prosumatorilor în industria energiei regenerabile. Această susținere s-a materializat prin implicarea activă în Parlament și prin lobby pentru eliminarea obligației de a obține autorizații de construire pentru prosumatori, simplificarea procedurilor de racordare și reducerea birocrației fiscale, inclusiv eliminarea impozitării veniturilor pentru prosumatori. Prin aceste măsuri, Patres a dorit să ofere prosumatorilor un cadru favorabil pentru a-și dezvolta propriile sisteme de producție și consum energetic, încurajând astfel autonomia și sustenabilitatea energetică la nivel individual și comunitar.
“Patres a susținut ideea de prosumatori încă de la înființare, din 2014. De altfel, Patres și în Parlament a militat extrem de mult pentru eliminarea autorizației de construire, pentru simplificarea procedurilor de racordare, pentru eliminarea birocrației din punct de vedere fiscal și eliminarea obligației de a plăti impozit pe venit în cazul prosumatorilor. Deci, da, susținem prosumatorii și i-am susținut totdeauna. Eu, personal, sunt prosumator și am și eu panouri la mine acasă. Concret, atunci când discutăm despre un avantaj pe care îl oferim unei categorii sau altei categorii, trebuie să vedem un lucru principal: dacă dăm un avantaj unei părți, nu creăm un dezavantaj în cealaltă parte?
Eu vin și spun așa: dacă noi vom excepta prosumatorii de la plata certificatelor verzi, pe o schemă care încă nu s-a încheiat, de fapt, nu facem exact același lucru? Din nou, nu ne ținem de cuvânt față de investitorii care au băgat banii în primul val de regenerabile? Pentru că impactul, de fapt, acolo se va duce prin această exceptare, la pachet și cu exceptarea marilor consumatori. Nu face altceva decât să diminueze cota de certificate verzi pe care furnizorii trebuie să o achiziționeze, lucru care se va vedea imediat în bilanțul companiilor care au investit.
Ori noi, venim și spunem așa, în final, ca să poți să investești într-o țară, acea țară trebuie să fie predictibilă. Atunci când faci un plan de afaceri, te aștepți ca acea investiție să se amortizeze într-un termen rezonabil. Ori, din păcate, în România, lucrurile nu se întâmplă chiar așa, pentru că în fiecare an mai apare câte o idee, câte o modificare care vine și lovește în fezabilitatea proiectelor.
Mergând mai departe, atunci când discutăm despre segmentarea și faptul că punem semnul egal între un prosumator și un producător mare, lucrurile în realitate nu stau chiar așa. Prosumatorii, să știți că sunt exceptați de la foarte multe obligații pe care producătorii le au. Am să dau un singur exemplu, obligația de echilibrare. Pentru că un prosumator nu va plăti dezechilibre, în schimb, un producător trebuie să facă prognoză de producție, trebuie să notifice energia în piață și trebuie să suporte dezechilibrele”, a declarat reprezentantul Patres.
România poate atrage investitori care să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului și să contribuie la atingerea obiectivelor europene privind tranziția energetică. Este esențial ca aceste probleme să fie abordate într-un mod echilibrat, asigurând un tratament corect și corespunzător pentru toți actorii din industria energiei regenerabile, în vederea promovării unei economii verzi și durabile.
Investitorii trebuie să integreze soluții de stocare
Martin Moise recomandă investitorilor să includă stocarea de energie în proiectarea parcurilor solare și eoliene încă din faza de proiectare, pentru a evita astfel problemele generate de fluctuațiile de preț și dezechilibrele din rețea.
“Aș vrea să fac o recomandare către toți investitorii aflați în această sală: atunci când proiectați un parc solar sau eolian, obligatoriu puneți stocare în acel parc. Din păcate, în acest weekend am avut un moment extraordinar de trist, care, din punctul meu de vedere, s-a întâmplat mult prea repede. Am ajuns în situația în care am oprit parcurile duminică, cu prețuri negative. Notificarea făcută în piață de către operatori a fost zero, practic toată energia pe care parcurile, pe care noi le operăm, ar fi ajuns în piața de echilibrare, respectiv dezechilibrul pozitiv. A spus foarte bine și domnul Ivan, prețul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns până la 2.000 €. Deci, practic, dacă am fi produs în acele ore, am fi plătit 2.000 € pe fiecare MW/oră pe care l-am fi injectat în rețea. Decizia evidentă și logică a fost să oprim centralele. Ori acest lucru este extrem de neplăcut.
Acest lucru se întâmplă tocmai din cauza faptului că nu există stocare în aceste parcuri. De aceea vin cu această recomandare: când proiectați orice fel de parc, gândiți-l de la bun început cu stocare. Va ajuta enorm de mult. Nu este un accident ce s-a întâmplat în weekend. Este o situație care se va regăsi din ce în ce mai des, este o situație pe care am văzut-o și în Germania, de exemplu, de foarte multe ori înainte de criza energetică și nu ne va ocoli. Practic aproape în fiecare weekend când vom avea combinația de foarte mult vânt și foarte mult soare, fie la noi, fie în Europa, există riscul să avem prețuri negative”, a atras atenția Martin Moise.
Nevoia de stabilitate legislativă este esențială pentru dezvoltarea industriei energiei regenerabile în România
Martin Moise a atras atenția asupra faptului că, de-a lungul anilor, România a suferit modificări frecvente ale legislației în domeniul energiei, ceea ce a generat incertitudine și a afectat fezabilitatea proiectelor. Pentru a asigura un mediu favorabil investițiilor în energie regenerabilă, este esențial ca guvernul să ofere stabilitate legislativă și să respecte angajamentele asumate. Prin crearea unei legislații previzibile, România poate atrage investitori, stimula inovația și promova dezvoltarea durabilă a sectorului energetic regenerabil.
Agricultura și energia regenerabilă: o colaborare benefică pentru mediu și economie
În cadrul conferinței Solar Energy Bucharest Summit, Martin Moise a susținut că energia regenerabilă și agricultura pot colabora în mod eficient, aducând beneficii economice și de mediu pentru ambele sectoare. El a subliniat că există o falsă dezbatere între energie și hrană și că, în realitate, aceste două domenii se pot completa reciproc. Martin Moise a exemplificat faptul că dezvoltarea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole nu afectează în mod negativ activitatea agricolă, ci oferă oportunități suplimentare pentru agricultori.
“Prin natura investiției în parcurile fotovoltaice, terenurile pot fi utilizate și pentru pășunatul animalelor sau alte activități agricole, contribuind astfel la un uz dual al terenurilor.
Problema celor 50 de hectare, pe care o cunoașteți cu toți este o situație, din punctul meu de vedere, dusă într-o falsă discuție, pentru că nu ar trebui să avem un conflict între energie și hrană. Lucrurile sunt de fapt complementare. Noi discutăm despre 10.000 de MW care ar trebui să fie instalați în România în următorii 10 ani, din care o mare parte se vor face pe acoperișuri. Probabil că pe terenuri agricole discutăm de 4-5.000 de MW. Asta înseamnă 6.000 de hectare, sub 1% din suprafața agricolă a României, este nesemnificativ. Mai mult decât atât, în parcurile fotovoltaice pot paște oile, deci există, prin natura investiției, un uz dual al terenului, a mai explicat Martin Moise.