Colaborarea între instituții și companii este necesară pentru exploatarea energiei regenerabile
În cadrul celei de-a doua ediții a Solar Energy Bucharest Summit, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, Zoltan Nagy-Bege, a evidențiat angajamentul ANRE în sprijinirea dezvoltării durabile a energiilor regenerabile.
Nagy-Bege a explicat că potențialul României în domeniul producției de energie regenerabilă poate fi exploatat numai prin atragerea de noi investiții în domeniu. Pentru ca investitorii să dezvolte noi capacități de producție, ne trebuie un cadru legislativ stabil și predictibil și o colaborare între instituții și investitori.
“Primul lucru pe care aș vrea să îl transmit este potențialul mare al României în domeniul regenerabilelor, în fotovoltaic în special. Potențialul este semnificativ, poate chiar peste media europeană și trebuie să ne străduim să-l exploatăm, să atragem investiții, să construim noi capacități de producție și să convertim acest potențial într-o creștere economică, într-un pilon de creștere economică pentru România. Cred că energia regenerabilă poate să fie un domeniu de bază al economiei românești, dar asta, bineînțeles, presupune implicare la mai multe niveluri”, a spus Zoltan Nagy-Bege.
Autoritățile din România trebuie să colaboreze pentru a elabora un cadru legislativ stabil și predictibil în domeniul energiei regenerabile, cu scopul de a dezvolta un mediu favorabil sectorului energetic.
“La nivel legislativ, Parlamentul, Guvernul, ANRE-ul trebuie să se implice pentru a oferi acestui mediu de afaceri, care reprezintă interes pentru domeniul regenerabilelor, un cadru stabil și predictibil, atât prin legislație primară, cât și prin legislație secundară. Este nevoie după aceea de implicarea operatorilor de rețea, atât a transportatorului, cât și a operatorilor de distribuție. Este nevoie de implicare la nivelul administrațiilor publice locale. Toate aceste instituții și companii trebuie să conlucreze, pentru că altfel, acest imens potențial va rămâne exploatat parțial. Eu sunt convins că în cursul acestui an vor apărea deja niște modificări legislative, poate chiar și a legislației primare. Sunt deja discuții deschise în Parlament cu comisiile de specialitate, împreună cu operatorii de rețele, care deja văd care este pericolul neadaptării la această nouă situație. Sunt anumite modificări care se pot face și la ANRE deja se lucrează la ele, la nivelul legislației secundare, dar sunt câteva care trebuie reglate la nivelul legislației primare, în Parlament sau la nivelul Guvernului”, a explicat directorul ANRE.
O oportunitate a operatorilor de rețea este accesarea a două miliarde de euro din surse de finanțare nerambursabile. Miza este deosebit de mare pentru industria energetică.
“Trebuie să ne adaptăm și să găsim o soluție pentru ei, să accelerăm racordarea acestor mici capacități de producție. Bineînțeles, trebuie să vorbim și despre investițiile necesare în rețele. În acest moment, este o oportunitate imensă pentru operatorii de rețea să aibă la dispoziție două miliarde de euro, sursele de finanțare venind după o perioadă de criză, de prețuri mari la energie, care au afectat activitatea acestor operatori. Ar fi păcat să nu folosească aceste surse, și sper că vor lua foarte în serios aceste oportunități de a investi în rețele din fonduri nerambursabile, dar vedem că preocuparea lor este și în privința următoarei perioade de reglementare, care ar trebui să înceapă la 1 ianuarie 2024, pentru încă 4 ani. Anul acesta se termină în Q4, iar acum suntem la mijlocul anului. În această perioadă ar fi trebuit să se discute principiile noii metodologii de reglementare între operatorii de rețele și autoritate. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că suntem într-o anumită întârziere. Miza este una foarte mare, pentru că pe lângă aceste investiții care trebuie făcute în rețele, investiții care vor fi recunoscute în baza acestor metodologii și principii. Ar trebui să recunoaștem că, mai ales la nivelul distribuitorilor, trebuie să se schimbe rolul acestora. Ei vor trebui să își asume și rolul de operatori de sistem local”, a spus Zoltan.
La finalul discursului, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a atras atenția că producerea energiei regenerabile trebuie să se dezvolte în concordanță cu soluțiile de stocare. Nagy-Bege și-a exprimat convingerea că în curând va exista o lege care să impună dezvoltatorilor de energie eoliană și fotovoltaică să dețină o capacitate de stocare.