“Ambiția E.ON este de a contribui activ la democratizarea spațiului energetic, prin soluțiile sale fotovoltaice”

 “Ambiția E.ON este de a contribui activ la democratizarea spațiului energetic, prin soluțiile sale fotovoltaice”

eon

E.ON Energie România a înregistrat o creștere exponențială a cererii pentru soluțiile sale de generare a energiei regenerabile prin panouri fotovoltaice în 2022, iar estimările sale sunt că acest avânt al regenerabilelor va fi și mai amplu în anii următori, potrivit directorului general adjunct al companiei, Andrei Ștefănescu, prezent la Solar Energy Bucharest Summit 2023.

“În cazul companiei noastre, interesul pentru sistemele de energie regenerabilă a crescut de circa 10 ori anul trecut, raportat la anul 2021, în  zona rezidențială. În ceea ce privește cererea din partea segmentului business, avem și acolo o creștere de circa de trei ori”, a afirmat Andrei Ștefănescu.

Aceste evoluții sunt în linie cu ambiția E.ON de a contribui la democratizarea spațiului energetic, aceasta însemnând că, prin soluțiile sale, compania dorește să le ofere oamenilor libertatea de a produce energie și de a avea controlul asupra a ceea ce produc.

Interesul românilor pentru soluțiile verzi crește puternic de la an la an, dar acest avânt al regenerabilelor trebuie susținut prin măsuri corecte venite din mediul de reglementare. “Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu programul Casa Verde Fotovoltaice, alocarea a 12.000 de proiecte a durat 3 minute și 10 secunde”.

“În cazul nostru, am instalat, în medie, cam 3 sisteme fotovoltaice pe zi pentru clienții casnici, iar pentru cei din zona de business am montat o centrală fotovoltaică o dată la două zile. Asta înseamnă în jur de 120 de instalări pentru clienții B2B și peste 600 în zona de rezidențial”, a arătat Andrei Ștefănescu

Creșterea exponențială a cererii pentru sistemele de panouri fotovoltaice reprezintă un test enorm și o provocare fără precedent nu doar pentru jucătorii din piața de profil, de pe întregul lanț valoric, ci și pentru clienți, și de aceea strategia E.ON este de a se uita cu atenție la nevoile acestora și de a-i pune pe primul loc, acesta fiind punctul de plecare în dezvoltarea soluțiilor.

“Nu ne oprim la partea de proiectare de echipamente, instalare și implementare, ci continuăm călătoria cu clienții, asigurând și partea de monitorizare proactivă a performanței sistemului. Asigurăm, de asemenea, și serviciile de mentenanță, astfel încât, indiferent ce se întâmplă putem să reacționăm suficiente de repede. Ne uităm inclusiv la produse de asigurare, scopul acestei abordări fiind acela de a ne asigura că, mai mult decât orice, clienții noștri se pot concentra pe tot ceea ce este important pentru ei, fără să aibă grija sistemului fotovoltaic. De asemenea,unul dintre diferențiatorii principali este partea de finanțare în planuri flexibile de până la 5 ani, chiar 10 ani în cazul clienților B2B, fără avans. Acest lucru înseamnă că putem să intrăm în zona de sustenabilitate fără să o privim ca pe o povară”, a spus Andrei Ștefănescu la Solar Energy Bucharest Summit 2023.

În următorii cinci ani, E.ON estimează că pe ansamblul pieței, luând în considerare evoluțiile actuale, ar putea fi instalate între 400.000 și 500.000 de centrale fotovoltaice pentru clienții rezidențiali.

“Estimarea noastră la ora actuală este că în următorii cinci ani o să vedem undeva între 400.000 și 500.000 de centrale fotovoltaice instalate pe acoperișurile caselor românilor. Este un test enorm și o provocare nu numai pentru noi, actorii din zona de vânzare și implementare, ci și pentru clienți”, a mai spus directorul general adjunct al companiei.